Dzis ciacho moje ulubione, nie zdazylo sie zeby ktos sie po nim nie rozplynal. Jest po prostu mega.
Skladniki:
Spod:
10 ciastek Digestives lub jakichkolwiek herbatnikow
Pol szklanki wiorkow kokosowych
2 lyzeczki cukru
100 gr roztopionego masla
Masa:
600 gr serka typu Philadelphia
Pol puszki gestego mleka kokosowego
Pol szklanki cukru
3 duze jajka
Szklanka wiorkow kokosowych
Wykonanie:
Ciastka rozgniatamy na drobniutkie okruszki, mozna to zrobic recznie lub w blenderze. Dodajemy wiorki i mieszamy dokladnie. Nastepnie wlewamy roztopione maslo i mieszamy az wszystko sie dobrze polaczy.
Masa wykladamy spod tortownicy i ugniatamy solidnie uzywajac plaskiego dna szklanki.Pieczemy okolo 10-15 minut w temperaturze 160 stopni.
Do glebokiego naczynia wykladamy serek, wsypujemy cukier i mieszamy az powstanie jednolita masa.Nastepnie dodajemy jajka, pojedynczo czekajac az kazde sie dokladnie wymiesza. Do masy dodajemy mleko kokosowe i wiorki, calosc mieszamy.
Mase wylewamy na upieczony, lekko ostudzony spod, dol tortownicy zawijamy w folie aluminiowa na wypadek jesli tortownica przecieka, calosc umieszczamy w szerokiej brytwance i wypelniamy ja goraca woda, tak by siegala do polowy tortownicy.Wstawiamy do piekarnika i pieczemy okolo 30-35 minut w temperaturze 16-170 stopni.
Po uplywie wskazanego czasu wylaczamy piekarnik i uchylamy lekko drzwiczki, pozostawiamy ciasto na 15 minut zeby "odpoczelo".
Wierzch mozemy udekorowac roztopiona gorzka lub biala czekolada, w zaleznosci od preferencji i wiorkami kokosowymi.
Sernik mozemy podawac na cieplo lub pozostawic na noc w lodowce i podawac schlodzony.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz