Trufle to kwintesencja czekoladowosci. Gorzkie, aksamitne,
wytworne. Prostota formy i wykwitnosc smaku, za to wlasnie je
uwielbiam. Nie ma wedlug mnie bardziej zmyslowego deseru.A w polaczeniu z chilli , tworzy afrodyzjak, ktory rozgrzewa zarowno cialo, jak i zmysly.
Skladniki:
200 gr gorzkiej czekolady (zawartosc kakao 70% )
160 ml gestej, slodkiej smietanki
20 gr masla
1 lyzeczka platkow chilli
Gorzkie kakao w proszku do obtaczania
Wykonanie:
Czekolade lamiemy na kawalki i wrzucamy do garnka. Mozemy
postawic garnek na parze lub na bardzo malym ogniu, mieszajac caly czas az
czekolada calkowicie sie rozpusci. Nastepnie dodajemy maslo i czekamy az sie
polaczy.
Zestawiamy garnek z ognia i dodajemy powoli smietanke ciagle
mieszajac. Na koniec dodajemy platki chilli.
Mase wstawiamy do lodowki na okolo godzine az stezeje.
Schlodzona mase nabieramy mala lyzeczka i formujemy kulki.
Nastepnie obtaczamy je w kakao.
Gotowe pozostawiamy w lodowce na minimum godzine.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz