piątek, 6 września 2013

Trufle

Trufle to kwintesencja czekoladowosci. Gorzkie, aksamitne, wytworne. Prostota formy i wykwitnosc smaku, za to wlasnie je uwielbiam. Nie ma wedlug mnie bardziej zmyslowego deseru.A w polaczeniu z chilli , tworzy afrodyzjak, ktory rozgrzewa zarowno cialo, jak i zmysly.









Skladniki:

200 gr gorzkiej czekolady (zawartosc kakao 70% )
160 ml gestej, slodkiej smietanki
20 gr masla
1 lyzeczka platkow chilli
Gorzkie kakao w proszku do obtaczania


Wykonanie:

Czekolade lamiemy na kawalki i wrzucamy do garnka. Mozemy postawic garnek na parze lub na bardzo malym ogniu, mieszajac caly czas az czekolada calkowicie sie rozpusci. Nastepnie dodajemy maslo i czekamy az sie polaczy.
Zestawiamy garnek z ognia i dodajemy powoli smietanke ciagle mieszajac. Na koniec dodajemy platki chilli.
Mase wstawiamy do lodowki na okolo godzine az stezeje.
Schlodzona mase nabieramy mala lyzeczka i formujemy kulki. Nastepnie obtaczamy je w kakao.

Gotowe pozostawiamy w lodowce na minimum godzine.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz